Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı
image

“Bilim, Kültür ve Sanatın Muhafız Elçileri: Yazma Eser Atölyesi” Tamamlandı

 

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı ile İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün öğretmenlere yönelik olarak gerçekleştirdiği “Bilim, Kültür ve Sanatın Muhafız Elçileri: Yazma Eser Atölyesi” programı 22 Ekim-17 Aralık 2024 tarihleri arasında beş oturum hâlinde Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı’nın muhtelif birimlerinde gerçekleştirildi.

Atölyenin ilk ve açılış oturumu Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Sayın Coşkun Yılmaz ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Sayın M. Mücahit Yentür’ün katılımıyla Süleymaniye Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi. İlk oturumda Başkanlık uzmanlarından Menderes Velioğlu tarafından Süleymaniye Kütüphanesi özelinde Yazma Eserler Kurumu faaliyetleri anlatıldı.

Atölyenin Beyazıt Yazma Eser Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen ikinci oturumunda Başkanlık uzmanlarından Arafat Aydın tarafından Türkiye’de yazma eserlerin durumu, tarihi yolculuğu ve bir yazma eseri meydana getiren cilt, şiraze, kâğıt gibi dış unsurlar hakkında bilgiler verildi. Bu oturumun devamı mahiyetindeki üçüncü oturumda Arafat Aydın tarafından yazma eserlerin mimarları olan müellif, hattat, kâtip ve kitap sahipleri hakkında bilgiler verilerek zahriye notları ve fevâid kayıtları incelendi.

Atölyenin Millet Yazma Eser Kütüphanesi’ndeki dördüncü oturumunda Başkanlık uzmanlarından Göker İnan, hikâyesi olan kitaplar üzerinden bir sunum yaparak Süleyman Çelebi’nin muhalled eseri Mevlid’in (Vesîletü’n-Necât) yazılış sebebi Ali Emîrî Efendi tarafından ilim dünyasına kazandırılan Dîvânü Lügâti’t-Türk’ün tespiti gibi pek çok konu üzerinden kitapların serüvenine temas edildi.

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Sayın Coşkun Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleşen son oturumda ise Kitap Şifahanesi ve Arşiv Dairesi Başkanı Nil Baydar, Başkanlığa bağlı restorasyon birimi ve konservasyonda kullanılan malzemeler hakkında bilgiler aktardığı “Kitapların Şifa Süreci” başlıklı sunumunu yaptı. Sunumun ardından atölye derslerine iştirak eden öğretmenlere katılım belgesi verildi.

Program sonunda Rami Kütüphanesi’ndeki “Semerkant’tan İstanbul’a: Ali Kuşçu ve Çevresi” Yazma Eser Sergisi ve Başkanlığa bağlı restorasyon atölyeleri gezildi.